Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Domy, drogi, staw, ziemianka, studnia, altana itd. itp...

Moderator: Hipka

Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Gumisia » 06 Lis 2014, 19:59

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Dowiedziałam się o nim niedawno i ucieszyłam się bardzo że jest takie forum <slonce>

Moje pytanie do tych, którzy już mają swoją ziemię - czy odgradzaliście swoją ziemię płotem? Czy też może wystarczył sam żywopłot???
Czy nie zaszkodziło żywopłotowi, kiedy był mały, od dzikich zwierząt (lub np. od krów?)
Moi rodzice kiedy kupili ziemię, to im krowy zjadły zasiewy zbóż, kukurydzę, i coś zjadało też warzywa. A małe drzewka, które posadzili to krowy sąsiadów obgryzyły i poniszczyły. I oni postanowili, że na nowej ziemi płot jest konieczny. Jakie są wasze doświadczenia?
Awatar użytkownika
Gumisia
 
Posty: 19
Rejestracja: 06 Lis 2014, 19:40
Rodowe Siedlisko/Wioska: Szukam swojego miejsca

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Baccalus » 06 Lis 2014, 20:15

Bardzo polecam minimalizację nieorganicznych rozwiązań W Rodowej Siedzibie. Twórz coś, wymagającego możliwie najmniej pracy. Jeżeli chodzi o porządny płot, to marzy mi się płot utworzony ze zrośniętych estetycznie drzew. Coś w tej technologii:
http://imgur.com/gallery/QiLjN89
Wspomniany problem z nadgryzaniem drzewek przez krowy można rozwiązać poprzez instalację drutu pod napięciem - pastucha, na czas osiągnięcia przez drzewka rozmiarów niewrażliwości.
Baccalus
 
Posty: 111
Rejestracja: 08 Mar 2012, 16:18

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez apek » 10 Lis 2014, 15:12

Pastuch elektryczny nie uchroni przed zającami i małymi zwierzętami, które przejdą pod spodem, jak i przed jelonkiem, który go może przeskoczyć. Psów szwędających się po wiosce też nie zatrzyma. :)
Awatar użytkownika
apek
 
Posty: 297
Rejestracja: 12 Cze 2010, 12:12
Miejscowość: Białystok

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Gumisia » 13 Lis 2014, 15:55

Dziękuję za wasze odpowiedzi. U moich rodziców, pierwszym płotem była siatka, która odgradza działkę do dzisiaj. Przy siatce sadziliśmy krzewy owocowe, drzewa różne, i to teraz rośnie po obu jej stronach. Żywopłot na wolności wcale nie rośnie tak szybko, jakby się wydawało, i trzeba dbać o jego "szczelność", bo zostawiony samemu sobie nie jest barierą.
Awatar użytkownika
Gumisia
 
Posty: 19
Rejestracja: 06 Lis 2014, 19:40
Rodowe Siedlisko/Wioska: Szukam swojego miejsca

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Julig » 06 Gru 2014, 22:11

Anastazja jednoznacznie poleca żywopłot i mnie bardziej coś takiego się podoba. Jest to również praktyczne, bo ścinki z podcinania tych roślin z żywopłotu są surowcem do robienia kompostu i w podkładzie do robienia wysokich grządek, itp. Żywopłot może być również źródłem pożywienia dla nas i dla ptaków. Jest jednak pewien szkopuł - żywopłot rosnąć musi dobrych parę latek , aby mógł spełniać swoje role: ochrony przed zwierzętami mogącymi nam narobić dużo szkód plus pozostałe.
Ja na mojej ziemi posadziłem trochę drzewek owocowych i innych. Zabezpieczałem przed zającami i miałem nadzieję , ze" jakoś to będzie". Moje siedlisko jest prawie otoczone lasem. Sarny lubią, zwłaszcza wczesną wiosną, obgryźć liście z malutkiego (i nie tylko malutkiego) dębu, albo lipy. A już najbardziej mnie dobiło jak mi zniszczyły znaczącą część drzewek jabłoni i to nie malutkich. Młode koźlątka, jak im wyrastają rogi, to potrzebują się poczochrać (podrapać) w tych swędzących je miejscach. Wybierają do tego drzewka które je swymi igiełkami tam właśnie trochę kłują. Upodobały sobie moje młode modrzewie i zniszczyły mi ich kilka.
Kupiłem siatkę leśną, taką co się obsadza w lesie młode zagajniki np. dębu. Już zacząłem grodzić i w przerwie świątecznej, jak nie będzie za dużych mrozów, może dokończę. Czasowo mieszkam za granicą , zarabiam na urządzenie swego RS i dlatego nie mogę robić tego kiedy byłby na to właściwy czas, a wtedy kiedy ja mam czas. Siatka ma wysokość 160 cm i może zatrzyma sarny. Jeśli nie, to na górze jeszcze pójdzie drut, może kolczasty. Jest to przewidziane i słupki wkopywałem takie, że wystają na 180-190 cm ponad ziemię. Siatka ma iść przy miedzy, a wewnątrz będę sadził żywopłot i po dobrych paru latach, kiedy żywopłot osiągnie oczekiwane rozmiary zdemontuję siatkę. Wtedy bedzie pięknie, praktycznie i użytecznie.
Julig
 
Posty: 42
Rejestracja: 27 Lis 2011, 09:37
Miejscowość: wkrótce Suryty, Warmia
Połówki: Poszukuję Kobiety-Bogini
Rodowe Siedlisko/Wioska: Tworzę Rodowe Siedlisko

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Wojtek » 10 Gru 2014, 09:41

Potwierdzam to co napisał Julig. Na moim siedlisku było to samo. Wiosną jelonki obgryzały wszystko co w poprzednim roku posadziliśmy
i wuglądało to jakby rośliny nie chciały rosnąć
Ogrodziliśmy wszystko siatką leśną 130 cm i jak na razie to wystarcza, Czasem przedziera się jakiś zając ale przed nimi da się zabezpieczyć.
Przy siatce posadziliśmy żywopłot z różnych roślin. Roście powoli ale myślę że wyrośnie zanim siatka zardzewieje. Wtedy sitakę się zdejmie.
Siatka leśna to niezbyt wielki koszt, a naprawdę się opłaca. Bez tego będzie bardzo trudno wychodować sobie własne owoce czy warzywa.
Natomiast nadal problemem są ptaki, które obgryzają np. maliny , borówki i wiśnie. Czy może ktoś zna na to jakiś sposób ?
Wojtek
 
Posty: 12
Rejestracja: 21 Lis 2011, 13:05
Miejscowość: Warszawa, Wieniawa
Rodowe Siedlisko/Wioska: Tworzę Rodowe Siedlisko

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez pihon » 10 Gru 2014, 20:15

Wojtek napisał(a):Wiosną jelonki obgryzały wszystko co w poprzednim roku posadziliśmy
i wuglądało to jakby rośliny nie chciały rosnąć


Witaj, czy część wytłuszczona Twojej wypowiedzi, nie daje Ci czegoś do myślenia?
Awatar użytkownika
pihon
 
Posty: 78
Rejestracja: 23 Lis 2010, 08:59

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez LITK » 16 Mar 2015, 07:58

Tak się zastanawiam... Anastazja proponowała sadzić na ogrodzenie nawet klony, dęby czy cedry, przecież takie drzewa rosną do 30m to jakby sadzić takie dookoła to wewnątrz będzie zawsze cień? Jeden hektar to za mało na taki płot z drzew.
LITK
 
Posty: 176
Rejestracja: 09 Gru 2014, 14:53

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Hipka » 16 Mar 2015, 21:32

Wszystko zależy, ile posadzisz i gdzie. Najroztropniej jest posadzić je (te duże drzewa) w północnej i północno-zachodniej części działki. Wtedy mamy ochronę przed zimnymi wiatrami, a w południowej części jest słonecznie. rozproszone drzewa mogą też rosnąć w innych miejscach. Ich cień się przesuwa i nigdy nie jest taki, żeby wokoło nic nie rosło. wiem, bo na naszym ogrodzonym hektarze, oprócz kilkunastoletniego lasku, są też ogromne drzewa, dwa z nich kwalifikują się jako pomniki przyrody, a słońca jest dość i na warzywnik i na część ozdobną.
Awatar użytkownika
Hipka
 
Posty: 834
Rejestracja: 09 Sty 2011, 17:00
Miejscowość: Polesie

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez LITK » 17 Mar 2015, 08:59

są też ogromne drzewa, dwa z nich kwalifikują się jako pomniki przyrody, a słońca jest dość i na warzywnik i na część ozdobną

Od strony południowej?
LITK
 
Posty: 176
Rejestracja: 09 Gru 2014, 14:53

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Hipka » 20 Mar 2015, 22:17

Od wschodniej i od południowej, zależy które. Od południowej jest ich tylko 6 (tych wielkich, kilkudziesięcioletnich) i skupione gdzieś tak na 1/3 długości działki. Ich cień nie sięga zbyt daleko, jednak 120 metrów to duzo, więc drzewa zacieniają aleję, a dalej jest warzywnik w pełnym słońcu. Pomniki przyrody stoją po północnej stronie warzywnika i zacieniają trochę podwórze. Hektar to duzo, a my mamy jeszcze więcej. zmieszczą się tu i wielkie drzewa i nasłonecznione polany. Musiałabym chyba plan zrobić, bo to dość skomplikowane u nas jest.
Awatar użytkownika
Hipka
 
Posty: 834
Rejestracja: 09 Sty 2011, 17:00
Miejscowość: Polesie

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez LITK » 21 Mar 2015, 07:43

A las duży macie?
LITK
 
Posty: 176
Rejestracja: 09 Gru 2014, 14:53

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Hipka » 08 Cze 2015, 09:30

Taki na kilkanaście metrów, a dalej niższy. Hi hi hi. Mam wrażenie, że chodzi Ci o powierzchnię - około półtora hektara, licząc w to luźno obsadzone pastwisko dla owiec.
Awatar użytkownika
Hipka
 
Posty: 834
Rejestracja: 09 Sty 2011, 17:00
Miejscowość: Polesie

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez LITK » 08 Cze 2015, 11:58

Hipka napisał(a):Taki na kilkanaście metrów, a dalej niższy. Hi hi hi. Mam wrażenie, że chodzi Ci o powierzchnię - około półtora hektara, licząc w to luźno obsadzone pastwisko dla owiec.

A to nie dobrze bo Anastazja mówiła, że:
Zbyt dużym kawałkiem ziemi z kolei człowiek nie potrafi sterować swoją myślą, a gdy zaprosi innych do pomocy, przywlecze obce myśli.
LITK
 
Posty: 176
Rejestracja: 09 Gru 2014, 14:53

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Hipka » 16 Cze 2015, 22:45

A skąd wiesz, ile my możemy sterować myślą? Zresztą Megre potem poprawił, że działka może mieć i do 5 hektarów, jeśli ktoś chce i może. Zawsze, albo prawie zawsze Anastazja mówi " przynajmniej jeden hektar", a nie "jeden hektar i nie więcej". Poza tym nas jest trójka, czyli prawidłowo - wypada hektar na osobę.
Awatar użytkownika
Hipka
 
Posty: 834
Rejestracja: 09 Sty 2011, 17:00
Miejscowość: Polesie

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Naomaruta » 02 Wrz 2015, 03:59

a dalej jest warzywnik w pełnym słońcu. Pomniki przyrody stoją po północnej stronie warzywnika i zacieniają trochę podwórze.
บาคาร่าออนไลน์มือถือ
Naomaruta
 
Posty: 3
Rejestracja: 24 Sie 2015, 20:50
Połówki: Szukam swojej połówki ♂
Rodowe Siedlisko/Wioska: Tworzę Rodowe Siedlisko

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez kwiat bzu » 14 Kwi 2016, 06:39

Mam działkę pod lasem. Zastanawiam się nad ogrodzeniem siatką części działki z istniejącym sadem . Rosną tam stare i młode drzewka owocowe..W tym roku po raz pierwszy przyszły na moją działkę łosie lub 1 łoś . Skutek to uszkodzona kora na kilku drzewkach. Czy znacie jakiś sposób na łosie.? Leśniczy mówił że nawet wysoka siatka leśna nie ustrzeże sadu przed łosiem..bo łoś taką siatkę potrafi z łatwością zniszczyć..? :( Macie doświadczenie z łosiami? <slonce>
Awatar użytkownika
kwiat bzu
 
Posty: 323
Rejestracja: 02 Sie 2010, 12:42
Miejscowość: Białystok, Olsztyn
Rodowe Siedlisko/Wioska: Tworzę Rodowe Siedlisko

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Piechota Marek » 17 Maj 2016, 11:08

usunięto
Ostatnio edytowany przez Piechota Marek, 27 Kwi 2017, 07:20, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Piechota Marek
 
Posty: 56
Rejestracja: 04 Paź 2015, 09:38
Miejscowość: opolskie
Rodowe Siedlisko/Wioska: Tworzę Rodowe Siedlisko

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Sir Xiondz » 23 Sty 2017, 22:23

Odgrzebując zakurzony temat. Oto nocni goście siedliska bez ogrodzenia

Image, Image
Sir Xiondz
 
Posty: 1
Rejestracja: 21 Sty 2017, 20:44
Rodowe Siedlisko/Wioska: Tworzę Rodowe Siedlisko

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez Piechota Marek » 25 Sty 2017, 16:41

Jakie czasy taki i płot.
Siatkę zawsze można zwinąć i zakopać gdy już nie będzie potrzebna.
Żywy płot wyciąć szkoda.
Awatar użytkownika
Piechota Marek
 
Posty: 56
Rejestracja: 04 Paź 2015, 09:38
Miejscowość: opolskie
Rodowe Siedlisko/Wioska: Tworzę Rodowe Siedlisko

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez amma » 27 Sty 2017, 09:02

U mnie też sporo dzików chodzi, ale mam płot, który można podłączyć pod prąd, i wtedy one uciekają.
Żylaki odbytu mogą być groźne dla zdrowia. Sprawdź, jak je zwalczyć :)
Awatar użytkownika
amma
 
Posty: 3
Rejestracja: 25 Sty 2017, 10:46
Miejscowość: Suwałki
Połówki: Szukam swojej połówki ♂
Rodowe Siedlisko/Wioska: Szukam swojego miejsca

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez kwiat bzu » 19 Kwi 2017, 12:07

Ja też jestem coraz bliżej realizacji ogrodzenia części działki w której planuję ogród , sad i większość nasadzeń :) Sarny i być może inne zwierzęta uszkodziły mi część drzewek owocowych. Łosie przychodzą regularnie od roku na wiosnę i zgryzają korę z dębów. Nawet sosna czarna którą posadziłam rok temu została ogryziona doszczętnie i pozbawiona igieł. Tylko krzewy róż i dzikie róże są nietykalne ze względu na kolce <slonce>
Awatar użytkownika
kwiat bzu
 
Posty: 323
Rejestracja: 02 Sie 2010, 12:42
Miejscowość: Białystok, Olsztyn
Rodowe Siedlisko/Wioska: Tworzę Rodowe Siedlisko

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez rob » 20 Kwi 2017, 20:00

Hipka napisał(a):... Zresztą Megre potem poprawił, że działka może mieć i do 5 hektarów, jeśli ktoś chce i może....


Gdzie można znaleźć tą wypowiedź Megre?

Zaciekawiła mnie inicjatywa "osadaczterolistna koniczyna" ale jakoś mi nie pasuje ten tylko 1ha i ani metra więcej na rodzine.
rob
 
Posty: 4
Rejestracja: 17 Lut 2017, 23:14
Rodowe Siedlisko/Wioska: Chętnie dołączę do powstającej grupy/osady

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez LITK » 21 Kwi 2017, 17:28

Zaciekawiła mnie inicjatywa "osadaczterolistna koniczyna"

Zapraszamy.
ale jakoś mi nie pasuje ten tylko 1ha i ani metra więcej na rodzine.

Bo Anastazja mówiła:
Jeśli da się człowiekowi niedużo ziemi, na przykład ćwierć hektara, to rodzina nie będzie mogła na niej stworzyć oazy, która utrzymałaby ją bez zbytnich wysiłków. Zbyt dużym kawałkiem ziemi z kolei człowiek nie potrafi sterować swoją myślą, a gdy zaprosi innych do pomocy, przywlecze obce myśli.

1h to idealny wymiar do stworzenia Rodowego Siedliska, 100x100m, łatwo liczyć, dzielić, mnożyć itp. :) to nie pole uprawne żeby hektary uprawiać.
LITK
 
Posty: 176
Rejestracja: 09 Gru 2014, 14:53

Re: Czy potrzebny płot wokół siedliska?

Postprzez rob » 24 Kwi 2017, 10:48

Zobacz LITK jak kompletnie zignorowałeś moje pytanie o wypowiedź W.M. nt 5 ha.
Patrząc na plan osady dostępny na waszej stronie to pierwsza myśl że ten plan przypomina mi to:
Image
rob
 
Posty: 4
Rejestracja: 17 Lut 2017, 23:14
Rodowe Siedlisko/Wioska: Chętnie dołączę do powstającej grupy/osady

Następna

Wróć do Budowanie rodowej posiadłości

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron